Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het openluchttheater in Valkenburg is gelegen aan de oever van het Crescentmeer. Deze majestueuze bezienswaardigheid is al meer dan 170 jaar een icoon en nodigt tot op de dag van vandaag bezoekers uit om haar schoonheid te ervaren. Het theater werd aan het eind van de 18e eeuw gebouwd door plaatselijke vrijwilligers die zich lieten inspireren door de toneelstukken van Shakespeare. Het werd voor het eerst geopend op 30 augustus 1870 met een opvoering van A Winter’s Tale. Vandaag de dag trekt dit theater nog steeds mensen van over de hele wereld met voorstellingen die elk zomerseizoen worden gehouden.

Het openluchttheater in Valkenburg (Zuid-Limburg) is niet bij iedereen bekend, maar het is een prachtige plek om op warme zomeravonden concerten bij te wonen. Het is het oudste en mooiste openluchttheater in zijn soort en u kunt hier van juni tot en met september urenlang met uw gezin of vrienden genieten van voorstellingen, want er is geen slechte zitplaats.

Het theater is een geweldige plek om klassieke stukken te zien die u kent en waar u van houdt, maar ook voorstellingen door kinderen met een handicap. De website heeft al deze informatie, dus het is gemakkelijk voor iedereen die Tickets wil.

Pierre Cuypers

Het openluchttheater is een verborgen juweeltje net buiten het dorp, tegen een oude beboste heuvel die uitkijkt op waar u kasteelruïnes kunt vinden. Ontworpen door architect Pierre Cuypers en sinds de 17e eeuw op deze grond gevestigd; het biedt plaats aan 4000 mensen voor voorstellingen gedurende het hele jaar!

Heksenkeuken

Ooit werd de grillige mergelrotswand, waarin het theater is uitgehouwen, in de volksmond “de heksenkeuken” genoemd. Een naam die dateert uit de tijd dat de Bokkenrijders er hun bijeenkomsten zouden hebben gehouden. Het werd een openluchtpodium voor allerlei gekke mensen die graag wilden optreden voor nog gekkere mensen – precies wat men wil.

Hellingbos

Het openluchttheater van Valkenburg ligt verscholen in de bossen die tegen een helling groeien. Dit bosgebied vormt een griezelig mooi decor voor voorstellingen, en het gaat naadloos over in verschillende permanente bouwsels die door mensen zijn gemaakt, zoals gebouwen of podia. De architect heeft tijdens de bouw altijd goed aangevoeld hoe belangrijk deze natuurlijke omgeving was, omdat ze alleen konden gebruiken wat de natuur bood – van bomen zelf tot vlak naast hun eigen huis.

Vogels

Overal waar je komt zijn geluiden te horen, van ruisende bomen tot aria’s op viool. Het is alsof ze weten wat er komen gaat en hun lied met ons willen in deze tijd van feest! Op zomeravonden wanneer alles stiller lijkt dan gewoonlijk is er nog altijd muziek die de stilte opvult – zelfs die van vliegtuigen die overvliegen of auto’s die vlakbij voorbij rijden; deze tonen voegen alleen maar meer schoonheid toe voor diegenen die het geluk hebben dat hun oren ze boven alles kunnen horen – en zorgen er ook voor dat herinneringen langer meegaan

Soms is het verstandig een jas aan te doen

Je weet het misschien niet, maar bij de meeste concerten vind je mij zittend op de grond met mijn vrienden. De banken zijn van hout en meestal gereserveerd voor VIPs (of wie betaalt). Maar als ik er een in Limburg bijwoon, kun je er zeker van zijn dat iedereen een schuimrubberen mat krijgt om op te zitten! Deze zitjes zijn er niet altijd geweest; voordat dit evenement begon waren ze niet toegestaan omdat onze burgemeester vond dat te veel mensen in de binnenstad zouden slapen tijdens de warmere maanden. En daarom verbood hij elke vorm van zitmeubilair binnen het zicht van een kruispunt of openbare plaats (wat stom is). En terwijl sommige toeristen gebruik maken.

Geschiedenis

Het openluchttheater van Valkenburg is een prachtig, symmetrisch bouwwerk dat niet zou misstaan in Amsterdam. Ontworpen door de beroemde Limburgse architect Pierre Cuypers en gebouwd met bakstenen die ter plaatse zijn gemaakt van klei uit de omgeving – het is veilig om te zeggen dat dit meesterwerk voor elk wat wils heeft.

De akoestiek van het openluchttheater is formidabel. Tussen 1960 en 1985 raakte het enigszins in de vergetelheid als gevolg van de opkomst van de televisie. Maar daarna wist men deze historische plaats weer te vinden dankzij de recente restauratie-inspanningen die de oude glorie terugbrachten toen meer mensen konden waarderen wat er met hun steun was gedaan door tegenwoordig van deze faciliteiten gebruik te maken. Vaker wel dan niet zal men mensen tegenkomen die eigenlijk nog nooit eerder een bezoek hebben gebracht, gewoon rondkijkend omdat ze zo geïntrigeerd zijn.

Sprookjesachtig

Het openluchttheater is de perfecte plek om te genieten van een avondconcert. De verlichting, die creatief kan worden gebruikt tijdens optredens en pauzes voor verfrissingen of gezelligheid – maakt het een van onze favoriete zalen.

Het theater is goed verlicht en er zijn leuningen op de trappen, waardoor het zelfs voor oudere mensen een makkelijke klim is.

Gevarieerd programma

In het openluchttheater worden niet alleen klassieke concerten gegeven, maar ook opera’s en popmuziek. Het heeft een zeer gevarieerd programma voor elke leeftijdsgroep van het publiek om van te genieten!

Leave a comment