Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het Amfitheater van Tarragona: Arena van de oudheid. Het is een van de grootste en best bewaarde van Spanje en, bij uitbreiding, van Europa. Het werd gebouwd in de tweede helft van de 1e eeuw v. Chr. tijdens de Romeinse overheersing over wat toen Hispania Citerior (de Provincie) heette en het is door de geschiedenis heen gebruikt voor uiteenlopende doeleinden zoals stierengevechten, theatervoorstellingen en concerten.

Als u even afstand wilt nemen van het strandleven, ga dan meteen naar een antieke plaats. Het amfitheater van Tarragona ligt aan de Middellandse Zee en is zowel voor jong als oud de moeite waard. Deze Spaanse stad heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de derde eeuw voor Christus toen de Romeinen de nederzetting ‘Tárraco’ stichtten. Vanuit de toeristische steden Cambrils of Salou is het slechts een half uur rijden, wat een bezoek makkelijker maakt dan ooit tevoren!

Een stad mert een rijke geschiedenis

Tarragona is een stad in Spanje met een rijke geschiedenis. De oorsprong van het huidige Tarrago gaat terug tot 218 v.Chr. toen de Romeinen het stichtten en zij werden gevolgd door Publius Scipio Africanus Major rond 25 v.Chr., die toen ook de feitelijke hoofdstad werd! In zijn aanwezigheid zou deze nederzetting internationaal bekend worden en een belangrijke rol gaan spelen in wat wij nu weten over het oude Rome. Vooral omdat hij Hannibal versloeg bij het nabijgelegen Cannae tijdens de Tweede Punische Oorlog waar Gothische stammen het voor hem tegen elkaar opnamen; één kant was Kesaris Vindi (Hamilcar Barca) die Iberische Campagnes omvatte inclusief de strijd om Hispania Ulterior.

Het Theater

Je kunt het amfitheater in Tarragona niet missen. Op het eerste gezicht weet je dat het een belangrijk bouwwerk is vanwege de nabijheid en de locatie net buiten de stad aan een belangrijke weg – de Via Augusta – voordat je Rome zelf binnenkomt. En ook omdat er drie andere gebouwen naast liggen: Het Theater, Circus Maximus (Circus) en een ander type dat ‘Amphitheatrum’ wordt genoemd. Gebouwd rond 120 voor Christus op volle hoogte met muren gemaakt van massieve stenen blokken door 90 meter lang.

Het Amfitheater werd gebouwd om 14.000 mensen tegelijk te herbergen. De noord-zuid as was 86 meter lang, terwijl de oost-west lengte 62,5 bij 38 meter is, waardoor ze in totaal bijna 90 graden uit elkaar liggen, wat het voor iedereen gemakkelijker maakt om in jouw gedeelte van deze geweldige plek te zitten.

Shows

Volgens historische verslagen konden in het amfitheater gladiatorengevechten worden gezien en vonden er ook dierenjachten plaats. Beulen stelden gevangenen tentoon voor de menigte voor amusementsdoeleinden of executeerden ze soms gewoon ter plekke als ze iets verkeerd deden

De eerste bisschop van Tarragona werd samen met zijn discipelen Augurius en Eulogious levend verbrand nadat hij door Fructuosus was veroordeeld. Dit incident bracht hem ertoe een Westgotische basiliek te bouwen die aan hen was gewijd.

Overblijfselen van de Romeinen

De tribune van het oorspronkelijke amfitheater is nog intact en een groot deel ervan staat nog overeind. Andere belangrijke overblijfselen zijn onder meer een inscriptie van keizer Heliogábal (221 n.Chr.) rond de arena en deze wordt beschouwd als een van, zo niet DE grootste bekende Romeinse inscripties ooit gemaakt.

De ruïnes en overblijfselen van oude Romeinse gebouwen zijn vandaag de dag nog steeds in de stad te vinden. In 2000 kreeg Tarragona een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO voor veertien verschillende bouwwerken: Het Amfitheater (of Circus) onder hen.

Leave a comment