Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

We weten allemaal hoe belangrijk theater, film en TV in onze samenleving zijn. Het is een van de belangrijkste kunstvormen die we hebben. Maar weet u hoe het is ontstaan? Hoe is deze kunstvorm ontstaan? Wat zijn enkele van de verbazingwekkende feiten over theater, film en televisie? Hier zijn een paar dingen die je misschien nog niet wist over deze drie kunstvormen!

Er zijn een heleboel dingen die je misschien niet weet over ’s werelds populairste kunstvorm: theater. Theater hoeft niet op het toneel te worden opgevoerd met acteurs en actrices, maar kan ook off-theater plaatsvinden in bijvoorbeeld film- of tv-producties! Er is geen juist antwoord als iemand vraagt ‘wat voor soort’ – verschillende stijlen komen uit vele landen over de hele wereld, dus er zal altijd wel iets nieuws te zien zijn. Enkele voorbeelden zijn het Amerikaanse regionale theater waar mensen zich verkleden als hun favoriete personage terwijl anderen liever business casual gekleed blijven; stel je voor dat je elke dag met een gerust hart naar je werk gaat in jeansoli.

Weet je wat een Amfitheater is?

Het amfitheater is een oude Romeinse traditie. Het beroemdste van deze bouwwerken, het Colosseum in Rome, staat tot op de dag van vandaag symbool voor amusement en evenementen!

Mirakel & Mysteriespelen

Stelt u zich een wereld voor waarin kerken de enige plaatsen waren om toneelstukken te zien. Kerkleiders ensceneerden bijbelse scènes en heiligenlevens op grote podia, reizend door steden en platteland terwijl zij hun plots opvoerden voor een publiek dat niet kon lezen maar toch wat vermaak wilde!

De Wonderen & Mysteriespelen van vroeger zijn de best bewaarde geheimen van de Britse geschiedenis – ook al kunnen veel mensen ze vandaag de dag niet weerstaan, met of zonder leesvaardigheid.

Op de set

Een set is een plaats waar acteurs veilig hun rol kunnen spelen. In de theater-, film- en televisie-industrie worden sets vaak gebouwd op locatie of voor een green screen voor gebruik bij films, terwijl voor het filmen buiten speciale apparatuur nodig kan zijn, zoals vliegtuigen om beelden van bovenaf vast te leggen.

Acteurs moeten beschermende kleding dragen als ze in de buurt van elektriciteitskabels werken, zodat ze geen schok krijgen tijdens het filmen, ongeacht of dat binnen of buiten gebeurt!

Wat zijn rekwisieten?

De rekwisieten in een toneelstuk zijn alle voorwerpen die de acteurs helpen bij het maken van hun opvoeringen. Ze kunnen worden toegeschreven aan de spelers, zoals zwaarden, geweren en andere voorwerpen op het podium, zoals tafels of stoelen met zo veel meer! Rekwisieten komen uit het Frans en betekenen “de vereiste”, wat verwijst naar wat nodig is voor uw productie – deze persoon zou voor al deze dingen zorgen, een inspecteur (toneelknecht) genaamd.

Producent & Regisseur

De producent van een toneelstuk, film of televisieprogramma heeft over het algemeen alle zeggenschap als het op organisatie aankomt. Hij heeft de leiding en moet klaar zijn voor alles wat op zijn weg komt! De producent kan ook beslissen welke productie zal plaatsvinden. Ze willen geen verspilde tijd op de set ook niet, dus zorg ervoor dat alles soepel verloopt van het begin (de regisseur) naar de finish lijn met de taken van deze rol.

Er zijn veel functies in de filmindustrie, maar slechts één heeft veel macht – regisseur. De persoon die acteurs en actrices door hun repetities leidt, geeft instructies over hoe ze moeten acteren (in bepaalde scènes) om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Voor iedereen die betrokken is bij het filmen of uitzenden van een aflevering. Regisseurs hebben ook controle over wat er tijdens de montagesessies gebeurt; als iets niet van tevoren was gepland. Kan hij/zij beslissen of dit deel van onze show er helemaal uit moet worden geknipt of slechts een beetje moet worden aangepast. Zodat er minder ongemakkelijkheid is tussen de personages wanneer de kijkers hen met elkaar zien omgaan nadat ze uit elkaar zijn geweest sinds de aflevering van vorige week werd uitgezonden.

Bewegende film en tv beelden

Je zou kunnen denken dat je naar een film kijkt in de bioscoop, terwijl het eigenlijk gewoon een eindeloze reeks stilstaande beelden is. In dat geval volgen uw ogen het ene bewegende beeld na het andere, maar dat geldt niet voor TV- of videoopnamen! De beelden glijden met zo’n hoge snelheid over elkaar heen dat ze bijna naadloos in elkaar overgaan; onze hersenen kunnen ze niet meer van elkaar onderscheiden en behandelen ze daarom als een vloeiende beweging in plaats van als afzonderlijke beelden (of foto’s).

De allereerste film

Naarmate meer en meer mensen gewend raakten aan bewegende beelden, ontstond er een grote behoefte aan films. Er waren veel verschillende personen betrokken bij de ontwikkeling ervan, maar de eerste film die op het scherm werd vertoond, werd in 1895 gemaakt door Auguste en Louis Lumière in Frankrijk, toen zij opnamen maakten over arbeiders die hun fabriek verlieten. Deze opnamen werden vertoond op tentoonstellingen in heel Parijs, voordat ze uiteindelijk slechts twee jaar later commercieel werden uitgebracht. Sindsdien hebben anderen dit succes herhaald, waarbij vele anderen gefascineerd of bang werden, afhankelijk van of je gelooft wat je fantasie prikkelt.

Tekenfilms

Animatie is een proces waarbij de ene tekening overgaat in de andere. Een voorbeeld hiervan is de manier waarop frames verschijnen wanneer je op videocassetterecorders of DVD’s van zwart-wit naar kleur overschakelt, en dan weer terug! Deze animatie ontstaat omdat er nog steeds lichtstralen doorkomen, ook al zien we alleen donkere pixels – het lijkt dus alsof er iets veranderd is terwijl onze ogen ergens anders naar keken (of in ieder geval versneld zijn). Het maken van dit soort animaties kost heel wat tijd: ongeveer 15000 afzonderlijke tekeningen voor slechts tien minuten waard! Vroeger waren er handmatige manieren om cartoons te maken… maar tegenwoordig zijn er technieken beschikbaar die veel processen automatiseren – verbaast ons dat een beetje?

Leave a comment