Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het Koninklijk Carré Theater, of kortweg Carré, is een theater in Amsterdam. Het werd opgericht op 23 november 1888 en opende zijn deuren voor het publiek op 12 januari 1889. Het oorspronkelijke gebouw staat er nog steeds en is aangewezen als rijksmonument. In 1905 veranderde de locatie van het theater van het Leidseplein naar de huidige plek aan de Nieuwezijds Voorburgwal 230-236.

Het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam is een magische plek. Dit theater heeft een bijna sprookjesachtige uitstraling, met zijn geschiedenis als de plaats waar circussen werden gehouden voordat het eeuwen geleden uitsluitend werd gebruikt voor voorstellingen en presentaties voor het publiek in de grote steden van Europa.

Circusvoorstelling

Een circusvoorstelling wordt meestal gegeven in een grote tent, die speciaal voor dat doel is opgezet. De artiesten verplaatsen zich van de ene plaats naar de andere, zodat ze overal kunnen optreden en natuurlijk is er bij elke voorstelling weer een nieuwe locatie! Jongeren waagden altijd hun kans om kaartjes te bemachtigen, want het was iets speciaals als deze kwamen – ook al ging je zelf niet of kwam je ze toevallig tegen op weg van school naar huis enz

Het had aantrekkingskracht in alle leeftijdsgroepen omdat we soms kosteloos vermaak wilden na het TV kijken (als dat er al was), maar ook deze evenementen boden meer dan ontmoetingen.

Gedurende de wintermaanden

In de zomermaanden trokken de circussen rond, maar in de winter was dat niet mogelijk. Enerzijds vanwege het slechte en natte weer, dat zowel voor de artiesten als voor de dieren een zware belasting vormde. En anderzijds omdat de mensen geen zin hadden om urenlang in een koude tent te zitten zonder dat er iets anders gebeurde! Het was beter om het circus in deze periode op te slaan zodat de artiesten zich konden voorbereiden voor het volgende seizoen begon. En dit betekende ook dat er genoeg geld verdiend was om het hele jaar door te kunnen optreden.

Circus Oscar Carré

Om zijn geliefde Nederlandse Circus in de winter draaiende te houden, had Oscar Carré een tijdelijk houten gebouw neergezet langs de Amstel in Amsterdam. De locatie en de opzet voor voorstellingen bevielen hem zo goed dat hij besloot het permanent te maken met de architecten Jens Peter Ferdinand van Rossum en Willem Jan Vuyk.

Het is de moeite waard om in Circus Carré te stoppen om het gebouw te zien dat vroeger Stone heette. Het heeft namelijk een aantal verbazingwekkende voorstellingen gegeven, waaronder een winterseizoen waarin je alleen maar kon toekijken hoe bekwame artiesten hun kunsten vertoonden voor jouw vermaak terwijl de temperatuur tot onder het vriespunt daalde.

Theater

Het Circus Carré was een weekend attractie voor de hogere klasse van de Parijzenaars totdat het afbrandde in 1942. Het nieuwe gebouw, gebouwd met marmeren en granieten stenen uit Italië om zijn status te behouden tussen andere circussen in heel Europa in die tijd, werd geopend op 3 december 1887 door niemand minder dan Oscar Carre’s zelf.

Het theater in Carré is sinds de bouw bijna 100 jaar geleden een steunpilaar van de stad geworden. Daarom werd besloten om het Circus, dat al meer dan 50 jaar onder deze naam opereerde, een nieuwe naam te geven, maar zonder dat dit ooit relevant of noodzakelijk was gezien de tijd die zo snel verstreek! De nieuwe naam kwam niet onverwacht: Theater Carre werd de standaardprocedure wanneer men aan “theater” denkt.

De financiële status van het nieuwe theater was nog niet geweldig. Het was aanvankelijk moeilijk om een goede programmering te vinden die het juiste publiek trok, maar in 1930 begon het tij te keren onder leiding van Alex Wunnink en assistent Louis Dekkers forte.

Grote Namen

Carré is de place to be voor theaterliefhebbers. De nieuwe programmering die dit jaar wordt aangeboden omvat Nederlandse revuegezelschappen, internationale opera’s en optredens van bekende artiesten zoals Lou Bandy Louis Davids Buziau of zelfs een optreden van Le Petit Theatre Duriski een orkest Jack Hylton!

Daarnaast zijn er andere aanbiedingen zoals Josephine Baker Sara Scuderi die uw adem zal benemen met haar danskunsten op het podium terwijl ze zingt in het Frans . Dus maak nu plannen want deze shows duren helemaal niet lang.

Het Carré theater was oorspronkelijk begonnen door Karel en zijn zoon, maar het kwam pas echt op gang met de creatieve visie van assistent Louis Dekker. Er worden allerlei soorten voorstellingen opgevoerd, zowel musicals als “Assepoester” als toneelstukken uit het Londense West End als “The Phantom Of The Opera”. Voor wie eens wat anders wil is er met Kerstmis altijd wel een gelegenheid om een Kerstcircusvoorstelling in de oorspronkelijke Nederlandse taal te bekijken.

Monumentenlijst

Toen het theater voor het eerst werd gebouwd, had Reinder Zwolsman het plan om het te slopen. Maar artiesten die er regelmatig optraden kwamen in actie en maakten een einde aan dit onzalige idee voordat er iets kon gebeuren door het uitbrengen van het speciale lied “Er Is Slechts Eén Carré”. Gelukkig voor hen gaf de gemeente Amsterdam geen toestemming voor sloop; nu zijn ze een van de slechts twee plaatsen waar je optredens als X -gewaardeerde films kunt zien – en toch kunt genieten!

Leave a comment