Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Als je aan amfitheaters denkt, denk je misschien aan het colosseum in Rome of het theater in Athene. Het zal u misschien verbazen te vernemen dat dit type gebouw ook aan de Kroatische kust te vinden is, maar met een ander doel. Het amfitheater in Pula werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing en werd gebruikt voor amusementsdoeleinden. Het werd zo ontworpen dat mensen comfortabel konden zitten terwijl ze gladiatoren zagen vechten of wilde dieren op elkaar zagen jagen. De laatste tijd is het gerestaureerd en omgebouwd tot een kunstcentrum waar het hele jaar door concerten worden gehouden!

Het amfitheater van Pula is een grootse ru├»ne uit de eerste eeuw na Christus. Het werd gebouwd door keizer Augustus en voltooid tijdens het bewind van Vespanius, met latere renovaties tot de huidige staat in de 14e eeuw na Christus – waardoor je een extra gevoel krijgt eeuwen terug in de tijd te gaan! Een bezoek hier zal aanvoelen als uw eigen avontuur in het oude Rome, zo goed of indrukwekkend als men maar wil.

Op vier na grootste Amfitheater ter wereld

Het amfitheater van Pula is een van de grootste en indrukwekkendste bouwwerken in heel Europa. Het meet bijna 100 meter diep met een totale hoogte van 33 meter, waardoor het alleen overtroffen wordt door arena’s als deze over de internationale grenzen heen! Toen het voor het eerst werd gebouwd in de Romeinse tijd (rond de 2e eeuw na Christus), konden de bezoekers binnen via twee hoofdingangen en vier zijdeuren aan weerszijden, die meer dan de helft van de totale oppervlakte voor zitplaatsen uitmaakten. 23.000 mensen passen hier op elk moment zonder al te veel moeite in.

Het amfitheater in de buurt van Split, “Pozvan” genaamd, heeft nog grotere afmetingen, maar als je er vandaag komt, is er niets meer van over, behalve wat funderingsstenen waar oude tufsteenringen werden gebruikt

Gladiatorengevechten

In het oude Rome waren gladiatorengevechten een gebruikelijke vorm van vermaak die plaatsvond in het Colosseum. Deze gevechten hadden bloedige resultaten en resulteerden vaak in de dood voor beide strijders als ze na een gewelddadig gevecht vertrokken van de overwinning, totdat de dood in staat was elkaars benen te scheiden.

De gladiatorengevechten waren belangrijke attracties in de Romeinse amfitheaters totdat er een officieel verbod werd ingesteld. De toeschouwers van deze gevechten raakten er vaak zelf bij betrokken door tegenstanders te gooien of werden zelfs naar wilde dieren op het terrein gegooid.

Hoe is het er tegenwoordig?

Het Amfitheater in Pula dient vandaag als amusement. Het jaarlijkse operafestival wordt hier gehouden, en er vinden ook filmfestivals plaats! Er zijn zowel klassieke concerten tijdens de zomermaanden met moderne zitplaatsen om te luisteren terwijl u ervan geniet of popmuziek tijdens de winter als dat meer uw snelheid is.

Het Amfitheater in Pula dient vandaag als amusement. Het jaarlijkse operafestival wordt hier gehouden, en er vinden ook filmfestivals plaats! Er zijn zowel klassieke concerten tijdens de zomermaanden met moderne zitplaatsen om te luisteren terwijl u ervan geniet of popmuziek tijdens de winter als dat meer uw snelheid is.

Museum

De kelders van het amfitheater herbergen enkele van de mooiste artefacten uit de oudheid. Regelmatig wisselende tentoonstellingen bieden gasten en bezoekers de gelegenheid om dit unieke museum in zijn geheel te verkennen. Dit terwijl ze leren hoe het zich in de loop van de geschiedenis heeft ontwikkeld aan de hand van opgravingen die door archeologen zijn gedaan, zoals kruiken of potten die hier meer dan 2 000 jaar geleden werden gebruikt.

Leave a comment