Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het Bolsjoi Ballet is een van de beroemdste balletgezelschappen ter wereld. Het staat bekend om zijn gepassioneerde, romantische stijl en betovert het publiek al sinds 1892 met zijn voorstellingen. De naam van het gezelschap betekent letterlijk “groot” of “groot theater” Het Bolsjoj Theater werd geopend in 1825 en was de thuisbasis van veel verschillende theatergroepen voordat het in 1922 werd overgenomen door het Moskouse Kunsttheatergezelschap. De eerste voorstelling in het nieuwe theater was een productie van Hamlet met Vladimir Nemirovitsj-Dansjenko in de hoofdrol – die later medeoprichter zou worden van wat nu bekend staat als Ruslands tweede nationale culturele schat, het Maly Dramatheater.

Het Bolsjoi Ballet is niet zomaar een balletgezelschap, het is een instituut. Het is niet voor niets het beroemdste ter wereld en met een eeuwenoude traditie!

De opvoering van “Het Zwanenmeer” tijdens de uitreiking van de Academy Awards dit jaar was geen uitzondering op de vraag waarom mensen zo graag naar deze geweldige dansers kijken. En wat ze dag in dag uit moeten doorstaan terwijl ze hun lichaam trainen als machines (en soms tegen elkaar).

Hoe het is ontstaan

Het Bolsjoi Ballet is het eerste permanente balletgezelschap in Moskou, opgericht door Prins Peter Urussov en de Engelse acrobaat Maddox. In het begin trad het op voor privé-publiek, maar al snel verhuisde het naar grotere zalen zoals het Petrovsky Theater, waar het zijn voorstellingen van toneelstukken, balletten en opera’s voortzette tot 1805, toen het volledig door brand werd verwoest. Nooit meer in staat om ergens anders op te treden!

Bolsjoi Theater

Het Bolsjoi Ballet werd in 1776 opgericht door Prins Peter Urussov, maar het duurde tot 1805 voor hun eerste permanente onderkomen werd opgericht. Toen namen ze hun intrek in het Petrovsky Theater, nadat ze jarenlang buiten op privéterrein hadden opgetreden en uitsluitend werden bijgewoond door leden van het koningshuis of hoge gasten bij evenementen zoals bruiloftsfeesten. Waar balletvoorstellingen werden gegeven voordat het diner begon. De rol van dit historische gezelschap is altijd geweest om entertainment te bieden overal waar mensen zijn die iets verfrissends willen van een kunstvorm die muziek-dans op zich omvat; of je nu uitkijkt of je al gestresst voelt over je werk vandaag- de dansers kunnen al je zorgen doen wegvliegen!

Het Bolsjoj Theater werd opnieuw door brand verwoest, deze keer in 1853. De architect Cavos restaureerde het en voegde rijke decoraties toe om alle verloren tijd goed te maken met een openingsavondvoorstelling in hun nieuwe onderkomen op 31 december van datzelfde jaar – een nieuwjaarsgala getiteld “Snegurochka” of “De spookdochter”.

Het Zwanenmeer

Het ballet Het Zwanenmeer is het bekendste stuk muziek en choreografie in heel Rusland. Het werd oorspronkelijk door Pjotr Tsjaikovski geschreven voor een ander gezelschap, maar vond uiteindelijk zijn weg naar het Bolsjoi Theater in Moskou, waar het sindsdien een van hun beroemdste voorstellingen is geworden. De eerste schandalige première vond plaats op 18 december 1863 in het keizerlijke Mariinsky Theater in Sint-Petersburg, waar het schandaal nog steeds van elk woord afstraalt.

Sovjet-Unie

The Bright Stream is een ballet dat in de Sovjet-Unie werd uitgevoerd in de tijd dat Sjostakovitsj zijn muziek componeerde. Het stuk volgt de landarbeiders tijdens hun viering van het oogsten van tarwe en rogge, met humoristische dansnummers, waaronder een nummer waarin ze kvas (een Russische boerendrank) drinken om te vieren dat ze gewonnen hebben met kaarten tegen de menselijkheid.

Het werk van Dmitri Sjostakovitsj werd verboden door de communistische partij omdat het tegen hun wensen inging, maar er is een goede kans dat het hen niet beviel hoe hij het leven op een onrealistische en extravagante manier weergaf.

Sjostakovitsj had ook rekening gehouden met wat de mensen van hem verlangden – met inbegrip van de eisen van bepaalde regimes zoals het stalinistische Rusland of het socialistisch realisme bijvoorbeeld; maar uiteindelijk veranderde dit alles toen zijn stijl te ver van de werkelijkheid kwam te staan, waardoor zij dachten dat hij hier misschien de spot dreef met de Leider (en niet met het vertrouwen).

Het Bolsjoi Ballet is een wereldberoemd balletgezelschap dat sinds zijn oprichting over de hele wereld heeft opgetreden. Meestal zijn ze op tournee en treden ze slechts één keer per jaar of zo op in eigen land voor specifieke voorstellingen, meestal omdat hun eerste optreden buiten Sovjet-Rusland in het Royal Opera House van Londen was, toen dat ook nog onder communistisch bewind stond!

Leave a comment